PRODUK USAHAWANITA THE REAL HOME MADE
[ HOME] [ About Us] [ Pakej Katering] [ Andaman Butik SPA] [ Wedding Planner] [ Foto & Video] [ Gift & Gubahan] [ Pakej Persembahan] [ Info Sihat & Santai] [ Isu Semasa] [ Kanopi Dewan Hotel] [ Pakej Pelancongan] [ Koleksi Resepi] Contact Us] Join Our Team Marketing] PRODUK USAHAWANITA THE REAL HOME MADE]
Wednesday 21 January 2015
Kari Cair Ala Rembau
Kari Cair Mom, ala Rembau Kalau kenduri kat Rembau, mesti ada sejenis masakan ni. Macam kari, tapi agak cair.
Dan lagi satu, kalau sembang dengan arwah abah dulu, mesti bangga dengan sembelihan kerbau, bukan lembu. Sebab abah kata lembu ni makan macam-macam. Plastik pun makan. Masa kecik dulu tak reti sangat nak appreciate. Tapi sekarang sampai boleh convince my husband la. Apa nak kata, dah memang sedap.
Masa adik bongsu saya kawin tahun 2005 dulu, mom pun masak la masakan ni. Tapi, kuantiti macam nak kenduri la ye.
1. 2 pikul (120kg) daging - masak dalam 3 kawah
2. 24 kg santan pekat - 8kg bagi setiap kawah
3. 1 kati cili boh (yg siap beli kat pasar borong tu) - bahagi untuk 3 kawah
4. 3 bungkus besar rempah kari - 1 bungkus bagi setiap kawah
Cara:Tumis bawang putih, bawang kecil, halia dan cili. (kuantiti tu pandai-pandai la). Masuk daging, masak sehingga lembut (l/k 1/2 jam atau lebih). Apabila daging sudah lembut, baru masukkan santan.Memang masa kenduri tu masakan ni dapat pujian.
Kredit : Resepikaz BlogSpot com
Gambar : Aziejaya BlogSpot/Rashbag BlogSpot
Subscribe to:
Post Comments
(
Atom
)
No comments :
Post a Comment