Hantaran kahwin
Minimum Hantaran Kahwin Terkini RM8,000 – RM10,000. Kos Perkahwinan Tahun 2015 + GST 6%? Respon Anak Muda? : Akibat segala benda naik, harga rumah naik “ibarat roket Soyuz laju ke angkasa” sehingga menyebabkan tempoh pinjaman pun dinaikan kepada tempoh yang lama untuk membolehkan peminjam jadi “mampu”. Sedangkan ia hanya kemampuan yang “artificial” sahaja.
Bukan sahaja itu….dek kerana segala kos naik, katering naik, mak andam naik, fotografi naik, segala macam naik dan tidak boleh dilupakan kos hantaran turut naik + GST 6% pada masa akan datang telah menyebabkan tempoh untuk anak muda hari ini berkahwin terpaksa dilambatkan dan dianjakkan tempohnya kepada waktu yang lebih sesuai. Bila? Biar takdir dan waktu menentukan…
Bertambah sadis lagi hari ini, apabila penentuan nilai hantaran kahwin terkini dan kemeriahan majlis perkahwinan menjadi penanda aras untuk dijadikan topik perbualan orang disekeliling. Meriah atau tidak? Grand atau tidak? Lauk majlis perkahwinan berapa jenis ada? Kambing bakar ada atau tidak? Berapa hantaran anak dia? Bla…..bla…..bla…..
Yang mana akhirnya kelak, pasangan yang baru berkahwin dan mendirikan sebuah masjid ini terpaksa menguruskan beban kewangan selepas itu. Realitinya rata-rata lebih selesa meletakkan hantaran perkahwinan yang tinggi.

Tahap Pendidikan Tinggi, Hantaran Kahwin Juga Tinggi?

hantaran kahwin terkini
Hakitkatnya hantaran itu adat, mahar itu wajib. Jadi sudah memang adat melayu agaknya suka buat majlis besar – besaran….Baru-baru tinjauan yang dilakukan ke sebuah majlis perkahwinan_________
  • Ketika itu dalam pukul 2.45 petang, makanan sudah habis
  • Apabila di tanya tuan rumah cakap makan order 1000 tetapi malangnya kad kahwin printing 1500 sudah diedarkan. Tepuk dahi Berita Semasa mendengarnya…
  • Hantaran? RM17,000……..
Namun persoalannya sekarang mengapa kos hantaran kahwin terkini terlalu tinggi kalau kenduri perkahwinan, makan pun tidak cukup. Semuanya asal dari bajet sendiri bukan?
Jangan tidak tahu, ada anak-anak yang hanya berbekalkan SPM pun hantaran perkahwinan pun sudah mencecah RM10,000. Bagi Berita semasa sendiri jadual di bawah ini perlu dirombak semula.
 
hantaran kahwin 2015

Hantaran Perkahwinan + Kos Kahwin Tahun 2015 : Berapa Belanja Selepas 6% GST?

Pihak keluarga wanita usahlah mengikut status level pendidikan untuk menentukan kadar wang hantaran. Berita Semasa pasti ramai kalangan ibubapa di sini……Usahlah membebankan kehidupan anak dan bakal menantu anda hanya kerana terpaksa tunduk kepada “kehendak dan cakap-cakap orang disekeliling”
Berdasarkan semakan Berita Semasa, hari ini :
  • 30% peratus golongan wanita yang berada dalam kelompok umur 25 hingga 29 tahun belum berkahwin
  • 25% golongan lelaki antara 30 dan 34 tahun yang masih lagi memegang status bujang.
Sehingga Timbalan Ketua Pengarah (Dasar) Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN), Dr. Anjli Doshi Gandhi telah tampil menzahirkan rasa kerisauannya melihatkan isu semasa berkenaan masalah perkahwinan yang berlkau hari ini di mana beliau berpandangan fenomena seperti akhirnya nanti bakal membawa implakasi kepada institusi kekeluargaan di Malaysia kelak.